Kuvaus
Viimeinen osa 5-osaisesta Perinnöllisyyden perusteet -kurssista.
Tässä osassa käydään läpi seuraavia asioita:
- Millainen on monigeeninen ominaisuus? Miksi tällaista ominaisuutta kutsutaan usein myös monitekijäiseksi?
- Normaalijakauma ja Gaussin käyrä. Mitä tietoa Gaussin käyrästä saadaan ja miten tämä liittyy jalostukseen?
- Mitä ovat kategoriset ominaisuudet ja miksi ne voivat olla jalostuksessa muita ominaisuuksia hankalampia?
- Systemaattiset, satunnaiset ja pysyvät ympäristötekijät – miten nämä vaikuttavat monigeeniseen ominaisuuteen?
- Miten ympäristötekijöiden vaikutus voidaan huomioida, kun verrataan mahdollisia jalostuskoiria?
- Miten voidaan selvittää, onko ominaisuudessa perinnöllistä vaihtelua, jota tarvitaan jalostamiseen?
- Periytymisaste – luku, joka kertoo, toimiiko ominaisuuden mittausmenetelmä jalostuksessa. Mitä muuta periytymisasteesta voidaan päätellä ja mitä siitä EI voida päätellä?
Oppitunteihin liittyvissä tehtävissä pääset pohtimaan oman rotusi tai eläinlajisi jalostettavien ominaisuuksien piirteitä.