Miten omat ominaisuutesi ja resurssisi vaikuttavat rodun valintaan?

Rotua valitessa kannattaa lähteä liikkeelle siitä, mitä odotat koiralta, mitä haluat koiran kanssa tehdä, ja ennen kaikkea millainen elämä sinulla on tarjota koiralle.

Haluatko kenties harrastaa koiran kanssa jotakin? Haluatko aktiivisen lenkkikaverin vai rauhallisemman seurakoiran? Miten haluat koiran suhtautuvan muihin koiriin ja ihmisiin? Tuleeko koiralla olemaan jokin erityinen tehtävä, esimerkiksi pihan vahtiminen tai metsästäminen? Onko koira ensimmäinen koirasi?

Mieti, kuinka paljon aikaa ja jaksamista sinulla on koiran ulkoiluttamiseen, turkinhoitoon, kouluttamiseen ja erilaisten aktiviteettien järjestämiseen.

Liikunnan tarve riippuu koiran rodusta, kuten myös koulutuksen helppous ja erilaisten aktiviteettien tarve. Jotkut rodut tarvitsevat ulkoilun lisäksi myös rodunomaista tekemistä. Liian vähäinen virikkeiden määrä voi vilkkailla koiraroduilla johtaa ongelmakäyttäytymiseen, kuten kodin irtaimiston tuhoamiseen.

Joillakin roduilla on suurempi työmotivaatio ja miellyttämishalu, minkä vuoksi niiden kouluttaminen on helpompaa ja nopeampaa. Omia koulutusvalmiuksia miettiessä on hyvä kiinnittää huomiota myös kärsivällisyytensä määrään. Tarvittaessa koulutukseen saa neuvoja ja apua myös ammattilaisilta.

Liian vähän virikkeistetyn vilkkaan koiran omistajaa saattaa odottaa kotona sotku. Kuva: Freepik

Minkä kokoinen koiran tulisi olla?

Entä minkä kokoinen koiran tulisi olla? Iso koira vie enemmän tilaa niin kodissa kuin autossakin, ja se myös syö enemmän, joten ison koiran ruokaan kuluu enemmän rahaa. Myös ison koiran puutiais- ja matolääkkeet ovat kalliimpia, koska annostus on suurempi.

Monet isot koirat ovat pieniä koiria rauhallisempia, ja niiden kanssa voi olla turvallinen olo esimerkiksi pimeällä liikkuessa.

Moni pieni koirarotu on vilkas ja temperamenttinen. Koostaan huolimatta myös pienet koirat voivat tarvita pitkiäkin lenkkejä ja muuta aktiviteettia. Pieni koira vie kuitenkin vähemmän tilaa, ja sen ruokaan ja lääkkeisiin kuuluu vähemmän rahaa.

Lisäksi on olemassa keskikokoisia koirarotuja.

Huomioi asumismuotosi sekä perheen muut lemmikit

Jos asut kerrostalossa, kiinnitä huomiota myös rodun haukkuherkkyyteen. Haukkuherkimmät rodut eivät sovi kerrostaloon, jossa asuu paljon ihmisiä, ja jossa koiran herkkiin korviin kantautuu jatkuvasti paljon erilaisia ääniä. Haukkuherkkä koira saattaa kimmokkeen saatuaan haukkua jopa tunteja, mikä varmasti häiritsee sekä naapureita että lopulta varmasti myös omistajaa. Kerrostaloon sopeutuvat siis hiljaisemmat rodut.

Kiinnitä huomiota myös rodun metsästysviettiin, jos omistat jo muita lemmikkejä, kuten jyrsijöitä tai kissan. Metsästysvietin omaava koira saattaa haluta pyydystää pienemmät lemmikit, ja monessa taloudessa onkin tapahtunut valitettavia vahinkoja, joissa perheen koirat ovat tappaneet esimerkiksi lemmikkijyrsijän.

Monet koirarodut tulevat hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa, toiset taas eivät. Kuva: StockSnap / Pixabay

Netistä löytyy erilaisia rodunvalintatestejä (esim. hankikoira.fi), mutta näiden luotettavuus vaihtelee. Monissa testeissä ei huomioida rodun terveyttä juuri ollenkaan, jolloin testit saattavat ehdottaa sinulle hyvinkin sairaita rotuja. Hankikoirasta voit kuitenkin aloittaa, ja kun löydät ominaisuuksiltaan sopivia rotuja, voit tutustua näiden ominaisuuksiin ja terveyteen tarkemmin.

Seuraavilla oppitunneilla saat neuvoja rodun terveystilanteen selvittämiseen.

Vastaa