Valitse käyttäytymiseltään sinulle sopiva rotu

Bordercollie paimentamassa lampaita. Kuva: Sari Paavilainen

Koirarodut on alun perin jalostettu ihmisen avuksi suorittamaan jotakin tiettyä tehtävää. Yhä edelleen paimenkoirat, vahtikoirat ja erilaiset metsästyskoirat toimivat arjessa ihmisen apuna karjanhoidossa, tilusten vartioinnissa sekä ruuan hankinnassa.

Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus vaikuttaa edelleen rodun edustajien käyttäytymiseen ja tarpeisiin. Tarpeet ja käyttäytyminen kumpuavat syvältä rodun perimästä, eikä niitä yleensä ole mahdollista kouluttaa pois.

Vahtikoirien vahtitaipumus voi olla hankala ominaisuus kerrostaloasujalle.

Paimenkoira paimentaa mielellään myös perheen lapsia ja näiden kavereita, eikä aina hellällä ja mukavalla tavalla.

Paimenkoiraksi jalostetusta koirasta ei saa vahtikoiraa, eikä vahtikoiraksi jalostetusta koirasta paimenkoiraa. Osa työkoiraroduista on vuosien saatossa muuttunut seurakoiramaiseen suuntaan, mutta edelleen pääasiassa työkoirina käytetyt rodut eivät sovellu seurakoiriksi.

Rotujen sisällä saattaa esiintyä jakoa käyttö- eli työlinjaan ja näyttelylinjaan. Käyttö- ja näyttelylinjaisten koirien käyttäytyminen saattaa erota toisistaan hyvinkin paljon, ja käyttölinjaisilla koirilla on usein suurempi tarve toteuttaa rodulle ominaista käyttäytymistä.

Esimerkiksi käyttölinjaisen metsästyskoiran on päästävä työskentelemään, eikä tätä tarvetta yleensä voida täysin täyttää muilla aktiviteeteilla. Rodun valittuasi perehdythän siis mahdollisiin rodun sisällä oleviin linjoihin ja niiden eroavaisuuksiin, jotta löydät rodusta itsellesi mahdollisimman hyvin sopivan yksilön.

Haastattelimme Eläinkoulu Vision eläintenkouluttajaa Sari Paavilaista, jolla on työnsä puolesta kokemusta monenlaisista koirista ja ongelmakäytöksistä.

– Voimakkaan työmotivaation omaavan koiran kouluttaminen voi olla helpompaa, mutta koiran pitäminen tyytyväisenä on haastavampaa, Sari toteaa. Työmotivaatio on sama kuin tarve tehdä tuota työtä, ja tuo tarve pitää tyydyttää.

– Esimerkiksi bordercollie ei ole helppo koira, vaikka se oppii nopeasti, Sari jatkaa. Minulla käy koko ajan enenevässä määrin bordercollieita, jotka on otettu tottelevaisuuskokeita tai agilityä silmällä pitäen. Näillä koirilla on valtava “moottori”, ja ne on jalostettu juoksemaan satojen hehtaarien alueella päivittäin koko päivän, joten niitä ei pysty pitämään tolkuissaan vain harjoittelemalla tottelevaisuusliikkeitä, juoksemalla agilityssä minuutin ratoja tai lenkittämällä hihnassa.

Sari toteaa myös, että vilkasta koiraa pitää virikkeistää, mutta joillekin koirille pitää oikeasti opettaa rauhoittuminen.

– Onneksi siitä puhutaan nykyisin paljon. Kolikon kääntöpuoli kuitenkin on, että näiden koirien odotetaan rauhoittuvan ilman, että niiden alkuperäisiä käyttäytymistarpeita tyydytetään. Tämä johtaa sitten myös stressiin, joka ei purkaudu, kun koiran tarpeita ei tyydytetä.

Seurakoirat soveltuvat usein hyvin ensimmäiseksi koiraksi. Ne ovat yleensä helpompia hallita, ja niillä on heikompi saalistusvietti ja moottori kuin työkoirataustaisilla roduilla.

Ensikertalaisen koiranhankkijan kannattaa olla erityisen tarkkana, jos harkitsee ns. voimakoirarotua. Voimakoiria kutsutaan myös taistelukoiriksi. Usein tällaista pentua ei edes myydä ensimmäiseksi koiraksi.

Monilla voimakoirilla on koiratappelutaustansa vuoksi aggressiotaipumusta varsinkin toisia koiria kohtaan, mutta ne saattavat joissain tilanteissa käydä kiinni myös vieraisiin lapsiin.

Monilla taistelurotuisilla koirilla on ongelmia muiden koirien kanssa, koska jalostuksessa on historian aikana pyritty madaltamaan kynnystä hyökätä toisen koiran kimppuun. Koiralta on jalostettu pois myös elekieltä, joka liittyy aggressiivisuuden ja perääntymisen kommunikaatioon. Omistajan pyrkiessä hyökkäystilanteessa koirien väliin voi tämä joutua hyökkäyksen kohteeksi.” (MTV Uutisten artikkeli / Ville Eklund 2.8.2024)

Lue myös Ylen artikkeli Voimakoirien kasvava suosio aiheuttaa ongelmia: pentujen runsas määrä ihmetyttää ja eläimiä joudutaan ottamaan haltuun / Laura Kangas 12.7.2024.

Millaisia eri koiratyypit ovat ja mitä ne vaativat omistajaltaan?

Erinomaista tietoa koiratyypin ja rodun valintaan saat jo toimintansa lopettaneen Kokonaisvaltaisen koiranjalostuksen HETI ry:n Koiranhankintaoppaasta. Opas ilmestyi vuonna 2007 ja on osin vanhentunut, mutta erilaisia koiria, kuten yllä mainittuja vinttikoiria ja laumanvartijakoiria, se kuvailee edelleen tarkasti.

Oppaan sivulla Valitse itsellesi ja perheellesi sopiva rotu kirjoitetaan muun muassa seuraavaa:

Kun valitset rotua, mieti aina myös sen alkuperäistä käyttötarkoitusta. Kysy kasvattajalta, millaisissa asioissa se saattaa tulla näkyviin tai aiheuttaa ongelmia. Koiranäyttelyissä esitellään muun muassa koiria, jotka on alun perin jalostettu taistelemaan susien ja karhujen kanssa tai juoksemaan riista kiinni ja tappamaan se. Siellä esitellään rottakoiria, sotakoiria ja koiratappelukoiria sekä koiria, jotka on jalostettu käymään ihmisten kimppuun tai väsymättä ajamaan itsenäisesti riistaa, tai pitämään nautakarja kurissa.

Alkuperäisen käyttöominaisuuden kanssa saatat joutua tekemisiin, kun koirasi vaikkapa katoaa sinulta useaksi tunniksi metsään riistanajoon ja jättää sinut kannon nenään hyttysten syötäväksi. Koiran ja sen kanssa elävien ihmisten elo on helpointa ja mukavinta, kun koira saa toteuttaa luontaisia käyttäytymismallejaan ja toimia siinä työssä tai tehtävässä, mihin se on jalostettu.”

Lue oppaan erinomaiset kuvaukset eri koiratyypeistä, niin tiedät mitä minkäkinlaisen koiran kanssa odottaa.

Voit selata opasta tai ladata sen tästä:

Vastaa